2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CD írás parancssorból

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyszerű tippek, hogyan írjunk CD-t Windows parancssor alól.

[ ÚJ TESZT ]

Mielőtt belevágnék ezen rövid írásomba, be kell valljam, hogy az optikai tárolók felett bizony eljárt az idő. Akad azonban még 1-2 eszköz a háztartásban, ahol egyelőre nem váltanánk egy újabb technológia miatt, hiszen a régi is kiválóan működik.

Pár nappal ezelőtt felmerült bennem az a gondolat, hogyan lehetne a 8 éves autós MP3/WMA lejátszómba úgy megírni a lemezeket, hogy azokkal a lehető legkevesebbet kelljen vesződni. Az ember mégsem szereti folyton-folyvást ugyanazt a muzsikát hallgatni, 1-2 hét elteltével bizony csereéretté válik az éppen aktuális kollekció.

Nagyon régóta hű felhasználója vagyok a CDBurnerXP CD/DVD-író szoftvernek. A grafikus felület egyszerű és könnyen kezelhető, viszont teljesen felesleges kattintásokkal kell szembenéznem, akárhányszor új lemezt szeretnék írni. Az utóbbi időben egyébként már csak az autóban lévő öregecske lejátszó miatt használok CD-ket.

Eddig az történt, hogy amikor meguntam az aktuális kollekciót az erre a célra rendszeresített újraírható CD-men, behelyeztem a lemezt a laptopomba, indítottam egy CDBurnerXP-t, kiválasztottam a lemez törlése opciót, türelmesen vártam, majd kézzel (egérrel) összehúzogattam a következő kompilációt és mehetett is az írás. Ez így önmagában véve egyszerűnek tűnik, de amikor már több százszor csinálja végig az ember, inkább nem is ír ki újabb muzsikákat az autóba, mert "túl sok" a vele járó kattintgatás és molyolás.

A következő megoldást kerestem;
Legyen adott egy átmeneti könyvtár a merevlemezen, ahová az éppen kiírni kívánt zenéket másolom, mondjuk Total Commander segítségével - majd ezt követően, mintegy gombnyomásra - a behelyezett újraírható CD legyen letörölve és felírva rá az újabb összeállítás mindenféle más felhasználói interakció nélkül.

Jó hír, hogy az ilyen jellegű ciklikusan ismétlődő feladatokra - mint a fent említett - a CDBurnerXP parancssorból is elérhető megoldást kínál.

Lássuk, mik a teendőink!

1) Először is töltsük le a CDBurnerXP programot és telepítsük fel.
2) Második lépésként hozzunk létre egy új könyvtárat valahol a merevlemezen, ami könnyen elérhető, jelen esetben a D:\CarMusic\ könyvtárat használom majd erre a célra.
3) Harmadik lépésként készítsünk egy ún. kötegelt parancssort tetszőleges névvel valahová a merevlemezen (pl. D:\AutoCD.cmd vagy D:\AutoCD.bat). Lehet ez akár a Windows Asztal is, nincs különösebb jelentősége.

A kötegelt állományba kerüljenek az alábbi sorok (értelemszerűen, ha valakinél máshol helyezkednek el ezek a fájlok, az elérési útvonalakat módosítani kell);

C:\"Program Files"\CDBurnerXP\cdbxpcmd.exe --erase
C:\"Program Files"\CDBurnerXP\cdbxpcmd.exe --burn-data -device:0 -udf:1.02 -folder[\]:d:\CarMusic -name:RWCD -speed:4 -eject
Pause

A tetszőleges zenék összeválogatása után indítsuk el azt a parancsfájlt, amiben ez a három sor szerepel (AutoCD.cmd). A szkript a következőt intézi el számunkra;

Az első sorban látható, hogy a szoftver törli a lemezt. A második sorban adatlemezt készít az egyetlen CD meghajtón ami a rendszerben jelen van, UDF 1.02-es szabvánnyal, 4x-es sebességgel úgy, hogy a D:\CarMusic\ könyvtár tartalmát egy az egyben felírja a CD gyökerébe és a lemeznek az RWCD nevet adja, majd a folyamat végén "kilöki" azt a meghajtóból.
Az utolsó sor csupán arra szolgál, hogy a parancssor ablak ne záródjon be egyből, így később átfuthatjuk mi is történt a folyamat során. Ez természetesen nem kötelező, elhagyhatjuk.

Számos más kapcsoló is elérhető a szoftverhez, ezek közül itt tudtok csemegézni.

A fentebb leírtak tehát azt a célt szolgálják, hogy akik használnak még olyan eszközöket, amelyek optikai tárolókkal működnek (és főleg RW lemezekkel operál a felhasználó) pár unalmas kattintással megrövidítsék a lemezírási folyamatot.

Személy szerint egyszerűbbnek találom így az autós zenei kollekciófrissítést, hiszen a fájlok megfelelő mappába való másolgatása után csupán egy szkriptet kell futtatnom, ami elvégzi mindazt, amit eddig "kézzel" vittem véghez.

Remélem, rövid írásom segítségül szolgál valamennyi Logout felhasználó számára. Kérdés esetén nyugodtan írjatok a fórumba, vagy keressetek PÜ-ben!

PeBa

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.