2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Bevételkiesés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A címben szereplő kifejezést jópárszor lehet hallani, mikor jogvédő szervezetek arról beszélnek, mekkora...

[ ÚJ TESZT ]

A címben szereplő kifejezést jópárszor lehet hallani, mikor jogvédő szervezetek arról beszélnek, mekkora károkat okoz az illegális média/szoftverletöltés egyes művészeknek, programozóknak. Mivel a warez témáját már sokan körbejárták, és a téma megítélése nem feltétlenül a Ph! dolga, ezért nem is a jelenség jogi/erkölcsi oldaláról szeretnék írni. Helyette azt szeretném levezetni, hogy mekkora csúsztatást jelent a média részéről, amikor arról beszélnek, hogy egyes pl. zeneszámok illegális forrásból történő megszerzése mekkora bevételkiesést jelent az adott előadónak. (Példámban zeneletöltésről fogok írni, mivel szeretett artisjusos barátaink kapcsán erről hallani legtöbbet. Lehetett volna bármi más is.) Azt vettem észre, hogy ilyenkor X Ft albumonkénti ár és pl. havonta Y letöltés esetén az okozott „kár” havonta X*Y Ft. Óriási tévedés!

A pontos számot valószínűleg lehetetlen megadni, de helyesbíteni biztos lehet. A pontos érték megállapításához reprezentatív felmérést kellene végezni letöltők körében, és rávenni őket, hogy őszintén válaszoljanak egy db. kérdésre. (Lássuk be, ez lehetetlen, de azért játszunk el a gondolattal.)

A kérdés pedig:

Ha semmilyen módon nem lenne lehetséges XY album „illegális” letöltése, ön megvásárolná-e?

A lehetséges válaszok pedig:

A) Nem, biztos hogy nem vásárolnám meg.

B) Ebben az esetben megvásárolnám.

C) Megvásárolnám, mint ahogy most is teszem, én ezzel támogatom kedvenc előadómat.
Csupán azért töltöm le, mert gyorsabb, mint mp3-ba rippelni/magammal tudom vinni a telómon.

A tudatlan média szerint mindhárom típus hozzájárul a bevételkieséshez, pedig könnyen belátható, hogy ez nem így van.

Az „A” típus, mivel semmiképp nem venné meg az albumot, tőle bevételre számítani hát legalábbis dőreség. Az ő általa okozott „kár” olyan, minta egy kameruni kecskepásztornak rónánk fel, hogy nem veszi meg az albumot.

B) Na, ő az, aki valóban bevételkiesést okoz!

C) Mivel ő így is, úgy is megveszi, nyílván ő sem okoz bevételkiesést.

Azt hiszem világos, hogy mekkora különbség van a két számítási mód között. Az ilyen „ahhoz képest, mintha ennyi meg annyi pénz folyna be, csak ennyi meg annyi folyik be” hozzáállás meg olyan, mintha én azon keseregnék minden héten, hogy több-százmillió forintos bevételkiesést okoz nekem az, hogy sose nyerek a lottón.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.