2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az a csodálatos EDID

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az EDID (Extended Display Identification Data) egy olyan VESA által szabványosított adatszerkezet, amely...

[ ÚJ TESZT ]

Az EDID (Extended Display Identification Data) egy olyan VESA által szabványosított adatszerkezet, amely megmondja a pc számára, hogy a monitor, milyen tulajdonságokkal, képességekkel rendelkezik. Megtalálható benne többek között a monitor típusa, gyártója, natív felbontása, frissítése, stb.
Általában egy eepromban (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) található és a gép I2C buszon keresztül érheti el.
Jelenleg, ha jól tudom, monitorokban az 1.3-as verzióját használják.
Tőmondatokban kb. ennyi elég, ahhoz, hogy legyen valami elképzelésünk az edid-ről. Akit részletesen érdekel az megtalálja a wikin, igaz csak angolul.
LINK

Probléma leírása---> Következtetés

Az egész úgy kezdődött, hogy vettem egy Samsung 2443BW típusú monitort. Már eredetileg is úgy árulták, hogy a dvi csatlakozó nem működött (pontosabban működött, csak nem pc-vel), így elfogadható árért sikerült hozzájutnom( eredetileg egy 22”-ost terveztem).
Ekkor kezdtem kutatni a neten, hogy a fizikailag hibátlan csatlakozó ellenére miért nem tudok képet erőszakolni a monitorra dvi-n keresztül. (Vga kábelen ment, de csak, ha driver-ből kényszerítettem a natív 1920*1200-as felbontást.)
Ekkor jutottam el az edid-ig. Egész sok külföldi fórum foglalkozik vele, nem tudom magyarul miért nem merült fel még a probléma.
Tehát, a gond az volt, hogy a vga kártya analóg jelet, akkor is kiad, ha nem érzékel semmit rádugva, míg digitálisnál már nem ilyen nagylelkű (dvi kimenetes médialejátszó vacak bezzeg nem zavartatta magát az edid hiánya miatt), így jelentős mennyiségű fórum elolvasása után eljutottam oda (legalábbis reméltem), hogy azonosítottam a problémát.
Mivel ez egyike azon kevés dolognak, amit elméletben otthon is lehet javítgatni, úgy gondoltam nekiállok.

Figyelmeztetés

Még mielőtt ténylegesen rátérnék a mit és hogyan részre, szeretnék figyelmeztetni mindenkit, hogy csak és kizárólag saját felelősségére próbálgassa az itt leírt dolgokat, mivel egy része következtetésen, rosszabb esetben találgatáson alapszik.
(Felmerülhet a kérdés, akkor miért írom le egyáltalán. Nos azért, mert magyarul még ennyi sem található belőle a neten. Remélem lesz olyan, akinek segítségül szolgál.)

Megoldás menete:

Először is ellenőriztem, hogy tényleg az edid hiánya, hibája okozza-e a problémát.
Ez volt a legegyszerűbb része a dolognak, ráeresztettem a Monitor Asset Manager-t, hogy keresse meg nekem a monitor edid-jét, mivel nem talált semmit, kezdtem reménykedni, hogy jó nyomon járok. Ezután elővettem a softMCCS nevű programot (ez elméletileg közvetlen I2C buszról próbál hozzájutni az edid-hez, míg a M.A.N. registry-ben keres), ami szintén hasonló eredménnyel tért vissza, kiegészítve azzal, hogy talált egy megfelelő hosszúságú memóriarészt F hexa karakterekkel kitöltve (ergo üresen).
Innentől kezdve elég egyszerűnek látszott, mivel csak annyit kellett volna tennem, hogy egy működő edid-et flashelek a sajátomba.
Nos, már a 'hol találok egy működő példányt' résznél elakadtam. Itt a fórumon is kérdezősködtem, hátha sikerül egyet találni. (Meg is köszönném mindenkinek a segítő szándékot, aki reagált a semmiből felbukkanó privát üzeneteimre.) Külföldi fórumokon is próbálkoztam, ott érdektelenségbe fulladt a probléma. (Többszöri hozzászólás után sem reagált senki érdemben, amennyire meg tudtam állapítani legtöbben azt sem tudták miről beszélek.)
Mindegy, végül is nem jött össze a dolog, ekkor úgy döntöttem, ha már lúd legyen kövér, hát majd én írok egyet magamnak.
Nos, neki is álltam némileg több akarással, mint tudással....

Írjunk EDID-et!

Maga a kód, amit majd flashelni lehet valahogy így néz ki:


Nagyban

(Ez már a végleges formája, ezt eszi meg a Powerstrip, de erről majd később.)

Szerencsére már nem kell hexa kóddal vacakolni(meg lehet keresni mi mit jelent, de némileg munkásabb), helyette Phoenix Edid Designer letölt, kicsomagol és futtat.
[LINK]

General


Nagyban

Ezek relatíve egyszerűek:

Vendor ID:
Gyártó azonosítója, Samsung: SAM.

Product ID:
Itt már némileg bajban vagyok. Ez elméletileg, ahhoz kell, hogy a monitorhoz adott programok: Magic Rotation, stb. felismerjék, egyszer már megtaláltam, valami 043? lehetett.
Minden más tökéletesen működőképes nélküle.
Kiegészítés:
Magic Tune, Magic Rotation zokszó nélkül települtek... működnek is. :F
Pontosabban, az M.T. image fül position pontja kivételével működnek.

Utána sorozatszám, gyártás hete és éve, ide csak begépeltem valamit, nem érdekes.

Vannak még ilyenek, hogy verzió(1.3), checksum (ez fontos, a program magának számolja), illetve a kiegészítések száma (normál monitor esetén nincs, de hdmi meg egyéb érdekességeknél már lehet, azt hiszem a fogadható hang típusát tárolják benne).

Basic Display Parameters


Nagyban

Itt már érdekesebb dolgok vannak:

Video Input Definition:
Amit az elején kifelejtettem, hogy analóg és digitális csatlakozó (VGA,DVI) esetén más-más edid kerül elküldésre. Elméletileg csak ez a pont a különbség a kettő között.
(Az enyémből mindkettő hiányzott.)
Mivel DVI-t szeretnék, digital pipa.

Image size:
képernyő mérete cm-ben
Jelentősége nincs.

Feature Support:
Fontos.
Ezt másik lcd monitorokból néztem ki, ez egyike a találgatós részeknek.

Gamma:
Ez minden általam látott monitorban ennyi, gondoltam nekem is jó lesz.

Color/Established Timings


Nagyban

Color Characteristics:
Ehhez nézegettem más monitorokban található értékeket, mindegyik az sRGB színtér néhány századdal vagy ezreddel eltolt változata. Én a szabvány értékeket használtam. LINK
(Gondolom valamennyire utánaállítják a panel tulajdonságaihoz mérten, vagy szigorúan találgatás: itt tolják el a panel színeit, hogy élénkebbnek tűnjön a usereknek? )
Egyszer, majd egy hardveres kalibrálás alkalmával megnézem mit mond a színhűségre.

Established Timings:
Itt különböző IBM, VESA, stb. szabványok találhatóak, amit támogat pipa.
Én nem nagyon foglalkoztam vele, ami 60hz az biztos, hogy mutatni fog valamit felkiáltással pipálgattam. (user manual-ban benne van a többi is)

Standard Timings


Nagyban

Timig#1-4
Itt találhatóak azok a felbontások, amelyek elméletileg a winben elérhetőek.
Vízszintes pixelek száma, frissítés és a képarány. (user manual)

Detailed Timings
Block 1


Nagyban

Sync Scheme:
Digital Separate, H V Polarity (maunal)

És itt jön a lényeg, a Timings:

A keretezett rész volt az, ami igazi fejtörést okozott (minden más manual), elképzelésem sem volt honnan lehetne megszerezni az értékeket, így egy újabb megalapozott becsléshez folyamodtam.
Számba véve a lehetőségeket, két válasz tűnt valószínűnek:
az értékek panel vagy méret(felbontás) specifikusak.
Amennyiben a paneltől függ, ott tartottam, ahol a part szakad, vagyis vissza a hasonló panellal szerelt monitorok kereséséhez (Samu T220). Ez nem látszott túl vonzó lehetőségnek, így megpróbáltam más irányból megközelíteni a problémát.
Vagyis a méret felől, ugyanis sikerült szert tennem két különböző 20”-os wide monitor edid-jére. Ezekben a keretezett értékek rendre megegyeztek(Asus-TN és Viewsonic-MVA). Lévén nem volt több mintám statisztika felállítására, neki álltam a 24”-oshoz (1920*1200) tartozó értékek keresésének.
(Tudom, hogy kissé foghíjas logika, de szegény ember vízzel főz...)
Nem is sokára ráakadtam egy Acer-re (X241W), nos innen már minden csupa öröm és boldogság. :D Gondoltam naivan.

Block2


Nagyban

Kézikönyv.

Block 3


Nagyban

Monitor neve.

Block 4
Unused.

Ezeket mentve kaptunk is egy Powerstrip által fogyasztható fájlt.
Lényeges még, hogy írni csak a teljes verzió tud. Bár ennek beszerzése talán nem leküzdhetetlen probléma. /torrent ;] /

Ez itt az általam készített EDID, azoknak, akiknek hasonló hibájuk van. (A fórumon találkoztam egy párral.)

Flash

A flasheléssel elméletben nincs probléma, egy dvi csatlakozós monitorral bebootol, majd csere samura. Eddig gond egy szál se. Szervízmenübe belépés (egyébként nem írható az eeprom). OK. Akkor írjunk. Powerstrip jobb gomb/ beállítások/ monitor tulajdonságai/
lenyíló lista: Update Edid.
Első körben kiírja 'edid eeprom was not found', nincs meg az eeprom, ja okos vagy, na akkor keress. Keresés végén ugyanez.
Kis hatásszünet, a gép békésen zúg tovább, én káromkodom. A fél órás random átkozódás és újrapróbálkozás után, rájöttem a fájdalmasan nyilvánvaló megoldásra. Frissebb verzió kell a powerstrip-ből, ami már kezeli a HD4000-eseket. (3.83 már biztos jó)
Miután ezt az akadályt elhárítottam, nekiálltam a műveletnek: Update Edid, feldobja nincs eeprom, mondom keress, ő megtalálja. Újabb ablak: javítás vagy új fájlból.
Betallózom, frissítés megy, majd kéri az újraindítást. Megadom neki.
Már bootképernyő is van(, határozott előrelépés a 'NO SIGNAL' felirathoz képest :)) ), töltögetés, majd gyönyörűen haszontalan Vista-m megjelenik a monitoron natív felbontásban.
A kép láthatóan nem mászott el egyik irányba sem, nincs torzulás minden jónak tűnik.
Egy képzeletbeli kézfogás magammal.

(Ha esetleg van valaki annyira vállalkozó kedvű és Samu 2443BW-je, T220-a illetve egyéb LTM240CT04 paneles monitora van, megkérném dobjon meg egy pü-vel és ellenőrizhetnénk az értékeket.)

Kiegészítések a teljesség igénye nélkül:

-tipikus hiba: rossz checksum
-LCD TV-k is szenvedhetnek hasonló betegségben (ezekben kiegészítő blokk is lehet, HDMI esetén)
-kiegészítések írása nem nagyon támogatott, nem találtam egyértelmű utalást arra, hogy valakinek már sikerült volna
-Timings #1-8: mindenféle egzotikus beállításokat lehet hozzáadni. Bele lehet írni 75hz-es frissítést natívon, előtte persze teszttel, hogy tudja-e. Így elméletileg mindenféle állítgatás nélkül kapcsolható Win-ben.
-szervízmenü: brightness, contrast 0-ra manüből ki, majd menü egyszer és source 5-10 mp-ig nyomva tart
-más most nem jut eszembe, esetleg később még bővítem

Utószó:

Így végigolvasva kicsit olvasmányosabb lett, mint amilyennek eredetileg szántam, de a lényeget ki lehet hámozni belőle. Remélem segít azoknak, akik hasonló problémával küzdenek.

Ez volt az első Logout írásom, így kéretik konstruktívan kritizálni. :B
Még sok javításra szoruló hiba található benne, ezek okai időhiány illetve figyelmetlenség.
Amint tudom javítom.
A kisképek elég vacak minőségűek, ezeket később még cserélem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.