2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Asus My Cinema-P7131H TV Tuner

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltunk egy TV-Tuner-t a VB miatt...

[ ÚJ TESZT ]

Nem az első alkalom, hogy TV Tuner kártyát próbálok ki, hiszen jó pár évig a számítógépemen néztem tv-t mivel a szobámba nem fért volna el egy külön erre a célra megfelelő készülék és ez egy elég olcsó megoldás volt abban az időben. A típusára már nem emlékszem pontosan a TV Tunernek, csak annyira, hogy egy Mercury kari volt. Igen nem a legjobb és a hozzá adott szoftver is egy katasztrófa volt, de ezeket a problémákat sikerült áthidalnom. Na de nem is ez a lényeg hanem az Asus TV Tuner-e amihez igen csak jó szoftvert adtak és minden elég könnyen ment vele.

A dobozra nézve éppen aktuális témát ragadtak meg a tervezők, hiszen most megy a VB ezzel is azt sugallva a tv-vel nem, de számítógéppel rendelkező vásárlóknak, hogy ne gondolkozzanak sokat a termék megvételén. A karihoz mellékeltek távirányítót és ehhez tartozó érzékelőt, szoba antennát és más digitális audio-vizuális készülékek csatlakoztatásához való kábelt valamint a driver lemezt és a Tv Tunerhez való szoftvert.

Az tuner beszerelése pikk pakk ment, egy csavar ki - kártya bepattint és máris minden a helyén volt. Kivéve a tv kábel ami a szoba túloldalán volt a TV-be bekötve, így nem a monitoromon, hanem a 32"-os Panasonic LCD TV-nken próbáltam ki mit tud a kicsike. Szóval gépet ki az asztalból és pakolás a szoba másik sarkába, de még mielőtt előre sietnénk vessünk egy pillantást a kártyára is. Nem egy hatalmas darab, bőven kényelmesen elfér egy kisebb számítógép házba, szóval nem kell aggódnia annak sem akinek nincs nagy kéglije a cucchoz. A tuner csatlakozók szempontjából rendelkezik; FM Rádió/DVBT/Tv porttal, Analóg TV porttal, IR vevő porttal és Audió-video porttal.

A rendszerkövetelménye pedig:

* Pentium 4 2,6 Ghz-nek megfelelő vagy gyorsabb processzor
* Legalább 256 MB RAM (512 MB vagy több az ajánlott)
* 32 MB-os Video kártya (azt hiszem ma már ennél mindenkinek nagyobb memóriával rendelkező VGA-ja van)
* 1 GB szabad hely a merevlemezen

A karihoz mellékelt szoftver az ArcSoft Total Media 3.5 program ami mérföldekkel jobb, mint amit én anno kaptam a Mercury karihoz. Mivel egy Asus tv tunerről beszélünk számítottam rá, hogy szoftver ügyileg sem fog csalódást okozni a kicsike és elég egyszerű dolgom lesz. Ez így is volt, egy kattintás a TV opcióra pár régiós beállítás és már kezdődött is a csatorna keresés. Mivel a lassabbik folyamatot választottam így 3-4 perc volt mire minden csatornát felfedezett magának és 70%-ukat el is nevezte. A csatorna keresés végeztével 31 csatonával lettem gazdagabb Analóg kábellel. Ez majdnem a háromszorosa annak, amit anno az én Mercury kártyám programja képes volt kiszorítani magából. Szóval akkoriban be kellett érnem 11 csatornával, de csak akkor ha azt a szoftvert használtam amit a cucchoz mellékeltek.


Először megijedtem mert amint kész lett 4:3-as képarányba dobta be a műsort, de hamar rátaláltam a képarány beállításának módjára és átállítottam 16:9-re. Tehát a kari támogatja mind a két képarányt és mivel nem követel egy atomerőmű gépet ezért akik régebbi géppel és nem widescreen monitorral rendelkeznek, azoknak is kiváló választás lehet ez a tv tuner. Teljes képernyőre kapcsolva sem lehet panaszunk, mivel nem egy Full HD cuccot teszteltünk nem állítottunk elé nagy igényeket. A kép minősége teljesen megfelelő, minden látszik rajta aminek látszania kell.


Ha felvételt szeretnénk készíteni egy általunk kedvelt műsorról vagy csak egy klipet szeretnénk felvenni ezt is könnyen kivitelezhetjük. Amennyiben nem tartózkodunk messze a számítógéptől egyszerűen csak rákattintunk a REC gombra a programon belül, vagy ha picit távolabb vagyunk, mondjuk a kanapén ugyan ezt megtehetjük csak a távirányítón kell meg nyomnunk az erre a célra megfelelő gombot. Ebben a pillanatban megjelenik a képernyő jobb felső sarkában egy pirosan villogó felirat ami jelzi nekünk, hogy a felvétel elindult. Befejezéshez egyszerűen a Stop gombot kell csak megnyomnunk és a videó már el is lett mentve a merevlemezünkre.

A felvett videó minőségére szerintem senkinek nem lehet panasza aki ebben a kategóriában keres TV Tunert, VLC media playerel visszanézve sem találtam benne kivetnivalót. Rádió csatornákat is tökéletesen behozza itt is 1-2 perc szkennelés után rendelkezésünkre állnak az azonnal hallgatható műsorok.

Akinek nincs TV-je és nem is akar rákölteni, de van egy jobb teljesítményű számítógépe és néha megnézne egy-egy meccset élőben, annak mindenképpen ideális választás lehet az ASUS terméke. Ára olyan 12-13 ezer forint környékén helyezkedik el. Nekem is elnyerte a tetszésemet, mivel végre azt tapasztalhattam, hogy normális szoftvert adtak a TV Tunerhez amit használhattam és nem nekem kellet külön más program(ok) után kutatnom.

A cikk megjelent a [HCPC] oldalán is!
Az ASUS My Cinema-P7131H TV Tuner-t az Office Team biztosította számunkra.
A cikket [hcpc]akoshc írta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.