2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A kamaszkori alkoholizmus, és drogozás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Manapság sok szülő gondolkozik azon, hogy tizenéves gyermeke miért is kanászodik el. Sokakkal...

[ ÚJ TESZT ]

Manapság sok szülő gondolkozik azon, hogy tizenéves gyermeke miért is kanászodik el. Sokakkal megtörténik. Ki más tudna erről őszintén írni, mint egy tizenéves? Én megteszem. Nem is tudom miért. Szeretnék kicsit segíteni a szülői társadalmon. Talán azért mert egyszer én is az leszek, no meg azért, mert imádok írni
A 12-18 éves fiatalokig elég sokszínű egyéneket láthatunk. Vannak rockerek, plázacicák, emo-k, punkok. Ez önmagában nem baj. Amikor viszont a gyermek elkezd discoba járni,bulizni sok olyan új dolog nyílik meg előtte amit eddig nem látott, mert védte a családi burok.Mikor kikerülnek valamilyen szinten ebből a körből, akkor kezdődnek a gondok. Nem a szülő a hibás. Kell egy kamaszt engedni ide-oda, de tudni kell, hogy mikor hol van. Sok hír szól arról, hogy drogtúladagolástól, alkoholmérgezéstől fiatalkorúak kerülnek kórházba. Aztán meg bajba...
Ezen kellene valahogy változtatni. Nem azért írom, hogy ezt én tegyem, csak egy kis útmutatót szeretnék adni. Egy korabeli lány/srác azért kezdhet el ilyen illegális(?) dolgokhoz nyúlni, mert hajtja a kíváncsiság. Sokszor azért, mert összeveszett az akkori párjával, vagy csak egy barátjával, akár azért is mert leszidták otthon, vagy mert rosszul sikerült egy dolgozat/vizsga. Ilyenkor a szülő sokat nem tehet, de ha észreveszi, hogy gond van azonnal segíteni kell rajta. Nem úgy, hogy eltiltom mindenhonnan. Ez a lehető legrosszabb. Őszintén le kell vele ülni, és megbeszélni mit lehet tenni. Tudnia kell annak a bizonyos személynek, hogy állnak mögötte, és van támasza. Furcsán hangozhat, hogy pont én írom ezt, akinek a családja tropa, de azt jól tudom mi hiányzott az életemből, amit már soha nem kapok meg. Az őszinteség. A szülő és gyerek felől. Én magam sohasem ittam, drogoztam, de vannak ilyen ismerőseim. Az esetek 90%-ban nekik ez csak egy menekülő út. Csak elfutnak a problémáik elől, mert félnek elárulni, segítséget kérni. Persze vannak olyanok is, akik csak nagyzolnak, és nem tudják mire elkölteni a pénzüket.
Ám, ha egy szülő/barát/barátnő igazán ismeri az adott problémában lévő személyt, akkor észreveszi, hogy valami nincs rendjén. Ilyenkor mellé kell állni. Többszörösen a tudtára hozni, hogy szeretik, vannak körülötte, nincs szüksége ilyesfajta pótcselekvésekre.
DE nem szabad babusgatni, teljesen ártatlannak beállítani. Meg kell tudnia a következményeket, amit a tettei megkívánnak, de mellette kell állni. Tulajdonképp mindig figyelni kell rá, de nem szabad, hogy ez állandóan észrevehető legyen.
Ha kellőképpen megkapja azt a segítséget, amit szeretettel meg lehet adni, akkor sikerül. Bárki kerül ilyen gondba nem szabad hagyni. Tartozunk ennyivel egymásnak. Hisz ki hallaná jó kedvvel azt, hogy egy középiskolásnak tönkrement az élete, mert nem figyeltek rá. Ezért elkezdett inni, drogozni hátha így felfigyelnek rá, és ez lett a vége. Csőd.
Senki nem akarja ezt. Ám a veszély mindig fennáll. Ha nem hisszük, hogy van elég tartása az adott fiatalnak, akkor igenis mindig kell lennie valakinek, aki nem is talán szülő, hanem mondjuk egy idősebb barát aki kontrollálja a döntéseit. Sok mindenen lehet javítani szeretettel, odafigyeléssel. Nem kell a csillagokat lehozni, egyszerűen szeretni kell. Ez a kulcsa mindennek.
Bárki, akinek kérdése van, tegye fel. Szivesen válaszolok. Akár segítek is, ha tudok miben. Elvégre tudok tini fejjel gondolkozni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.